Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

πέτρες

Σήμερα μαζέψανε και τις τελευταίες ομπρέλες. Μόνο το καπάκι. Το ξύλο έμεινε.


Σαν να είδα παλουκωμένα τα καλοκαίρια που πέρασαν. Λίγο ανακατεμένα χρονολογικά, μα όλα, ένα ένα καλά καρφωμένα με τη γλώσσα να κρέμεται στην άκρη ξεραμένων χειλιών από την αλμύρα.

Ιδέα μου θα ήταν.

Η θάλασσα δέχεται ακόμα κάποιους γενναίους. Ξένους κυρίως.

Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Ρώσων και μια οικογένεια νέων, Άγγλοι μάλλον, με δύο πιτσιρίκια, σκορπισμένοι σε μια έκταση κάποιων χιλιομέτρων.

Το ζευγάρι μπρούμυτα, με ένα ολόσωμο μαγιό η κυρία προσπαθούσε να βολέψει τα τεράστια στήθη της ανάμεσα στα βότσαλα. Εκείνος την κοιτούσε εκεί ανάμεσα και χαμογελούσε κοροϊδευτικά προς τα βότσαλα, που ήταν αναγκασμένα να κάνουν στην άκρη για να δεχτούν τέτοιον όγκο.

Τα πιτσιρίκια με γυρισμένα μπατζάκια έπαιζαν δειλά στην άκρη με το νερό και η μαμά διάβαζε ένα βιβλίο κουκουλωμένη με ζακέτα. Ο μπαμπάς ξυπόλητος, κοιτώντας κάτω, στην αγκαλιά καμιά ντουζίνα βότσαλα, κινούμενος προς την αντίθετη πλευρά από αυτή της θάλασσας, έψαχνε για το επόμενο θύμα.

Θα κουβαλήσει πέτρες, θα της πάει εκεί από όπου ήρθε, άμα δεν τον βγάζουν τα κιλά θα τις πληρώσει κιόλας στο αεροδρόμιο. Θα τις βάλει δίπλα στο τζάκι. Θα βάλει τα πιτσιρίκια να ζωγραφίσουν ψάρια. Τα ψάρια που νομίζουν ότι είδαν στην Ελλάδα. Θα ακουμπήσει τα ψάρια σε ένα περβάζι παραθύρου, να κολυμπάνε στην ομίχλη και στη βροχή. Σε μερικές θα ζωγραφίσουν γιασεμί και βασιλικό. Θα κάθονται στο τραπέζι της κουζίνας και θα χώνουν ο ένας στη μύτη του άλλου την πέτρα και θα λένε μύρισε και θα χασκογελάν.

Τι είναι ο ήλιος και η θάλασσα σε μια καλύτερη ζωή. Τι είναι το γιασεμί. Το δικό σου ελαιόλαδο. Τι είναι καλύτερη ζωή. Τα ζυγίζω σε μια ζυγαριά χαλασμένη. Λάθος κιλά, λάθος ζύγισμα.

Σίγουρα όμως φεύγοντας δεν θα κουβαλήσω πέτρες μαζί μου. Δεν θα έχω και χρήματα να πληρώσω τα επιπλέον κιλά.

2 σχόλια:

  1. "- Έλα μικρή.Τι γκρινιάζεις πάλι ; "

    K.K.M.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Είναι που προσπαθώ να σου μοιάσω.
      Μα δε θα καταφέρω ποτέ να σε φτάσω."

      Διαγραφή